Малко холандско водно куче

Kooikerhondje , не се плашете от името просто кокер от Холандия

Страна на произхода: Холандия

Оригинално име: Kooikerhondje

Други имена: Койкер дог

Този малък спаньол е сравнително стара холандска порода, официално призната през 1966 година. Неговата задача е била да примамва водоплаващия дивеч, бидейки доста ексцентричен ловец.

Много гъвкаво и ловко кученце, макар и не достатъчно популярно дори и в родината си.

Характер специални умения и тренинг

Това много твърдо и упорито кученце може да издържа при много студено и влажно време. Има великолепно обоняние и е добър във вдигането на птиците и в донасянето им от водата.

Чувствителен и внимателен, той е и прекрасен домашен любимец. Малко е упорит и самоуверен и се нуждае от твърдо, но последователно и меко обучение.

Грижи

Активно и весело, има нужда от пространство и доста движение, както и от ежедневно изчеткване на козината.

Общ вид: леко, но добре балансирано куче, с гъвкава и жива походка.

Глава: носи я вдигната високо, сравнително широк и не много изпъкнал череп, стопът не е ясно изразен. Дължината на черепа е равна на дължината на муцуната. Устните са плътни, тънки и опънати.

Очи: бадемоподобни, тъмни на цвят, блестящи

Уши: средни по размер, носи ги прилепнали до бузите, покрити са с дълга козина, което ги прави да изглеждат доста големи.

Тяло: квадратен формат, с прав, добре замускулен врат, гърдите са добре спуснати надолу, с не много силно извити ребра. Гърбът е здрав и сравнително широк. Крайници: къси, здрави, с малки компактни лапи и прибрани пръсти.

Опашка: носи я спусната надолу или понякога я размахва, но никога навита над гърба. Тя също като ушите е добре окосмена.

Козина: средно дълъг косъм, мека, леко вълниста, не е къдрава или много фина. Има дебел подкосъм.

Оцветяване: гърбът е покрит обикновено в оранжево-кафяво и това е доминиращия цвят, като той се простира и по врата и назад по горната част о на опашката. Останалата част от тялото е в бяло, напръскано особено по крайниците, с оранжеви малки петънца. Трикольор , със черни петна е не е допустимо.

Размери: 35 до 40 см. Тегло: 10 до 15 кг.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още