Куче в апартамента

 

“Аз искам да имам куче, но живея в апартамент”

 

“Местя се да живея под наем в апартамент и не знам какво да правя с кучето си…”

 

Много кучета от чисти или смесени породи живеят щастливо в градовете доколкото техните нужди от движение и приятелски взаимоотношения са задоволени. За някои кучета ежедневната разходка е напълно задоволителна, други се нуждаят поне два пъти в седмицата да тичане по поляна или в парка свободно.

Собствениците на кучета от градовете имат задължения относно почистването след техните любимци на разходка, както и да ги удържат винаги спокойни и тихи. Но за това има лесни решения за справяне – и за почистването и за доброто поведение на градското куче, стига да имаш добрата воля да го направиш.

 

Както всички се досещате у нас, обаче,  всичко е крайно трудно, защото няма никакви правила.

 

Или ако има – те не се спазват. Често ще чуете и репликата „Градът е за хората”. И тези, които държат на тази постановка нямат нищо против всички други безумни шумове, но изпадат в истерия, когато чуят лай на куче.

 

 

Ако ти се налага да живееш под наем, имането на животно става мисия почти невъзможна.

 

Има Наредба за отглеждане на домашни любимци в етажна собственост, например. И там ясно е указано колко животни могат да се гледат в апартамент, какво се плаща, какви са задълженията на собствениците на домашни любимци.

 

Един скорошен случай ни провокира да потърсим информация как стои въпроса с куче наемател.

 

Младо семейство наема апартамент под наем, уведомява наемодателя, че ще живее в апартамента с куче. Наемодателят няма нищо против, стига жилището да бъде оставено в състоянието, в което е било преди наемането.

Хората плащат комисионни, депозити, пренасят се и 2 месеца по-късно се оказва, че общото събрание на живущите в сградата е взело решение да не се допускат домашни любимци. Поставя ултиматум кучето в най-скоро време „да бъде махнато”. Абсурд.

 

Да, по света има такива забрани, но те касаят обикновено цели сгради, собственост на компании, които отдават под наем и това е ясно още в самото начало. Което предотвратява последващи проблеми.

 

Според юристи, Общо събрание на собственици на апартаменти в етажна собственост в последствие не може да приема такова решение. Но на тези хора ще им се наложи да водят съдебни дела или просто да се изнесат.

А какво се случва ако закупите апартамент в новострояща се сграда и после някой вместо вас реши, че трябва да „махнете” кучето си?

 

Ако имате подобен случай или знаете за  прецедент от съдебната практика, споделете с нас.