Кучето ми лае много

 Някои видове лаене са толерирани, доколкото те са очаквани сперод това, какви са задълженията на кучето. Но прекомерното лаене създава проблеми.

Продължителното лаене или лаенето на периоди през деня и нощта смущава и собственика и съседите. Скоро това става много стресиращо, досадно и дразнещо.

Прекомерното лаене най-често се причинява от нервност, от тревога от изоставяне, страх или беда и тъга. Когато кучето стане обезпокоено, самотно и тревожно, неговият лай става по-интензивен и силен.

Да го оставите само навън в градината, в клетката или просто само вкъщи, когато обикновено то е през повечето време близо до вас – това го кара да се чувства изоставено.

То се страхува ,че вие никога повече няма да се върнете. Това отключва този постоянен лай.Дори да сте собственик на някое много сладко кученце компаньон, можете да имате същите проблеми.

Един папийон, например. Колкото и малки и сладки да са и те могат да ви създадат проблем: стопаните на папийони споделят, че техните любимци много лаят, включително и през нощта.

Този „навик” едва ли е породна характеристика, по-вероятно е, хората които си взимат куче компаньон да подхождат към него като към не-куче, а малка подвижна играчка.

Независимо от размера си – кучето си е куче и когато става дума за домашно възпитание, подходът към малкия мастиф и към малкия папийон би трябвало да е еднакъв.

„Как да го накарам да спре?”

„Кучето ми е на три години и чува доста добре, тя лаеше дори когато чуваше стомаха ми да се бунтува”

„Моето куче лае, сякаш няма утре и светът свършва!”

„Моето куче лае когато някой идва, когато звъни звънеца на врата, когато звъни телефона. Когато и се скарам да не прави това, тя се задъхва от лаене, явно последната дума трябва да е нейна”

Тук нещата са доста зле. Някои зоопсихолози съветват в такива случаи да се ползва анти-лай нашийник. Кучетата, както всички ние знаем, имат различни видове лай за различни случаи.

Като начало просто седнете на леглото, говорете успокоително на кучето докато го галите. Вярвате или не – добре е да говорите на вашето куче

Анти-лай нашийник

Ще намерите доста реклами из нета на този род нашийници. Ако смятате, че нещата при вас са извън контрол – опитайте. Но не забравяйте, че тук става дума за нещо крайно противоестествено за кучето.

– Те не дават човешко решение на проблема.

– Използват електронна стимулация или шок, за да спрат лаенето. Това работи, когато нашийникът е на врата кучето, а не когато е свален или батериите са паднали, докато вие сте на робота.

Кучето може да развие негативни асоциации към каквото и когото и да е наблизо край него, когато този нашийник е на врата му и работи.

Ако го оставите за неопределено време, той може да предизвика раздразнение по врата на кучето, и по-лошото от това, разчитайки на нашийника като единствено средство, стопаните често го поставят и повече никога не го свалят и не проверяват какво се случва, оставят го за постоянно и се развиват инфекции.

Тревогата и напрежението от шока създава у кучето неспособност да върши всъщност своята работа – поне така както то я приема – да плаши лошите, да предупреждава с лай когато някой се доближи до врата ви.

Това може да причини много сериозни проблеми във връзката стопанин – куче.

С този нашийник вие не решавате проблема, вие само замаскирате проблема с лаенето. Освен че тези нашийници струват много скъпо, това е работа на вятъра.

Нека погледнем някои типични примери на проблеми с лаенето.

Като изключим някои видове тренинг за редуциране на лаенето, решаващи за прекомерното лаене се оказват ниска или никаква социализация, липса на упражнения и движение за кучето, липса на всякакви умствени стимулации, липса на внимание, игра, работа за кучето.

Повече от 75% от лаещите кучета са обикновено държани в задния двор или на верандата, и са изолирани там заради други проблеми – гризат разни неща в къщата или цапат. В тези случаи тези проблеми би трябвало да бъдат идентифицирани и решени. След което кучето се връща обратно у дома и лаенето обикновено спира.

Друг общ случай е на кучета, живеещи навън, които много бдително лаят по всеки, който преминава наблизо. Това ще ви отнеме време и сериозна работа, но вие трябва да се обърнете към сърцевината и корена на проблема, за да имате постоянно решение.

Няколко предложения в следващия ни материал.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още