Кои са най-големите кучета на света

 

Със сигурност ще се шокирате от  тези свръхестествени и фантастични снимки на най-големите кучета в света. Изглежда фотошоп да има пръст в тази работа или някаква специална техника на снимане, но кой може да каже?

 

 

молоси

Отглеждайки толкова голямо куче имате реален шанс да попаднете в книгата на Рекордите на Гинес или поне в нета, но по-добре не планирайте това, ако ще ви се налага да го оставяте затворено в стаята, докато отсъствате от дома.

 

От архивите

 

Учените са отрили последователността на кучешката ДНК,  отговорна за огромната разлика в размерите на този животински вид. В своите изследвания Натан Сутър, генетик в Националния Институт за изследване на гените в САЩ и негови колеги са открили, че всички малки кучета си поделят определена специфична подредба на ДНК, която влияе на инсулиновия фактор като фактора на растежа (IGF1), ген който е бил замесен и в определянето на размера на други животни като мишки и, включително,  хора.

 

След анализирането на ДНК на над 3000 домашни кучета, които показват най-големите разлики в размерите от всички сухоземни гръбначни, авторите са открили, че подредбата на ДНК на дребните породи липсва при едрите.

 

Най-много  са гигантите в семейството на молосите

 

Историята на мастифите тръгва от библейските времена. Факт е, че всички планински кучета в Европа, в Турция и на Балканите имат генетични корени, които водят до мастифа.

 

Дори кучета на Китай като Чау чау, за които се разпространяваше смешното твърдение, че са единствените кучета, които произхождат от мечки – и в техните вени тече кръвта на мастифа.

 

За мопсът, кученце тежащо макар и по-малко от 10 килограма, днес се приема, че също принадлежи на семейството на молосите.

 

Молосоидни кучета са били изобразявани на стените на Вавилонските дворци, а тези фрески днес се съхраняват и са изложени в Британския музей. На тях са изобразени много едри кучета, твърде близки до съвременния мастиф, който ние познаваме. Става дума за типичния английски мастиф – той е несравним с другите едри породи.

 

Дори високият, но по-малко тежък немски дог или ирландският вълкодав, които са изключително внушителни кучета му отстъпват – английският мастиф е мощен, едър и масивен както никое друго куче. Популярно е описанието–сравнение: каквото е лъвът за котките, това е мастифът за кучетата.

Интересно е само да помислите, че са ви необходими 40 йоркширски териери, за да имате теглото на един мастиф.