Кога кучето става опасно?

Резюме на статия на киноложката д-р. Дорит Федерсен-Петерсен (Университет Кийл) на тема „бойни и опасни кучета“.

За проявата на агресия при „опасните“ кучета са отговорни много и различни причини. Тук се включват както развитието на поведението, което преминава през различни фази на чувствителност спрямо влияния от околната среда, така и общуването със социални партньори в конфликтни ситуации или при съперничество.

Когато говорим за опасни кучета трябва да се отчита и самия момент на нападението, с всички подробности свързвани с инцидента.

Освен това е задължително да познаваме фактите, преди да поставим дадено куче в категорията на опасните: как се е стигнало до тежки наранявания, как контактът в даден момент е прерастнал в агресия .

Настоящата дефиниция „опасни кучета“ (която се използва в някои наредби в някои немски провинции) дава възможност за неправилно и много общо тълкуване.

Има собственици на кучета, при които откриваме индикаторите на потенциална опасност и които надхвърлят „остатъчния риск“ при отглеждането на едно голямо, зле социализирано куче.

Това е така, тъй като големината и силата, както и други признаци, които трябва да бъдат контролирани у едно куче, често са потенциално опасни при условие, че те са притежание на определена категория хора.

Няма да се стигне до решение на проблема, ако се налагат все повече ограничения за отглеждането на големи кучета или такива от определени породи, нито пък пълното забраняване на това отглеждане, нито идеята тези породи да бъдат оставени да „измрат“ са правилното решение.

Става дума за правилата при взаимоотношението човек-куче.

Проблематично развитие у едно и също куче изчезва при други стопани, както се забелязва в не малко случаи. Известни са примери с кучета, които вече един или два пъти във фокуса на „опасните”, на които са им били наложени забрани за разходка без повод, или такива, които са причинили наранявания.

При други хора, в друга обстановка, те не демонстрират подобно поведение.

Връзката човек – куче е от решаващо значение.

Тъй като кучетата си сътрудничат и се конкурират с определени хора, по определен начин, едно уравновесяване на тази често амбивалентна ситуация бива игнорирана или се манипулира така, че да се развива неадекватно агресивно поведение в кучетата им.Не бива да се пренебрегва и предаването на настроение от човек към кучето.

Началните сигнали за разпознаването на опасните моменти в мрежата от отношения между човека и кучето често остават при определени собственици неразпознати и подценени.

Както и научните изследвания показват, двойката човек и неговото куче може да бъде застрашаваща околните.

(продължава)

Статията е предостаевна  от председателя на сдружение Български Питбул Клуб . Клубът има за цел да развива киноложкото мислене, да съдейства за прилагане на принципите на хуманното отношение към животните и защита на техните права съгласно европейските и световни конвенции и практики, да оборва предрасъдъци към породата и се бори срещу дискриминацията.

Анджела Василева

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още