Кога започва да се проявява доминантността?

Много редки са случаите когато кучета по-млади от 8 месеца показват някакви сигнали на агресия, свързани с доминантно поведение.

Като правило проблемите, произтичащи от такова доминантно поведение се проявяват, когато кучето влезе в полова зрялост – това се случва при повечето кучета на възраст между 15 и 36 месеца, но най-често на 18 месечна възраст.

Като зряло куче, което не е научено на правилата на поведение, то вече е добило достатъчно самочувствие, за да не се съобразява с никого.

Когато е малко то няма нищо против да бъде този, който следва големите, но когато порасне и ако не е получило необходимия тренинг или ако този тренинг въобще е липсвал, или ако до този момент му е позволявано да показва налагащо се поведение, тогава то просто прави това, което е запаметило като позволено поведение.

Плячка или агресия?

Хората често бъркат инстинкта на кучето да гони „плячка“ с доминантно поведение. Това са две различни и несвързани неща. Когато малкото кученце ви хапе по ръцете или дърпа връзките на маратонките ви (дори това да е озвучено с ръмжене), това е поведение на куче, гонещо плячка.

Малките играят в кучилото не по друг начин, а ползвайки устата и зъбите си и това не е маниер на агресия. Когато те влязат в човешкото семейство, те не правят разлика.

Работа на новия стопанин е да научи новия член на правилата в семейството, в което всеки има своите отговорности, задължения и място. И тъй като тук стана дума за объркването на доминантно поведение с инстинкта на кучето да гони и хваща плячката си – именно този инстинкт може много да ни помогне в тренинга.

Това най-лесно се постига с играчките на кучето. Когато награждаваме кучето с играчката му, защото е било добро, тогава ние вземаме предимство в играта – помнете, че неговата играчка е неговата плячка!

И не му се карайте, когато то се докопва до нея. На нея то винаги има право, няма право на вашите ръце, крачолите на вашите панталони.

Не го възпитавайте чрез нея, награждавайте го чрез нея.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още