Когато кучето ви киха често

 

 

 

Не пренебрегвайте този невинен сигнал.

 

Може да се касае за чуждо тяло, поето чрез ноздрите или през устата, което минава през небцето и попада в ноздрите. Например, стрък трева. Следва продължително, силно кихане (десетина – дванадесет и повече пъти), преминаващо в бърза последователност, следвано от покой.

Може да се яви и кървене от ноздрите.

 

 

Причини

 

В преобладаващата част от случаите кучето трябва да се анестезира, за да може ветеринарният лекар да установи положението на чуждото тяло и да го отстрани. Ако то се подава навън можете да го извадите сами, като огледате ноздрата при подходящо осветление.

 

Кихането може да е следствие от инфекция – първична или вторична, предизвикана от тумор в носа, от забрал зъбен корен или пък от заболяване на синусите на носната кухина.

 

Признаци:

 

- Чести и неравномерни кихавични пристъпи

 

- Гнойно течение от едната или от двете ноздри

 

- Частично запушени ноздри с шумно носово дишане

 

- Затихване и подновяване на смущението

 

Лечение

 

Обърнете се към ветеринарен лекар, който най-вероятно ще предпише антибиотично лечение и антихистамини. Ако кихането и гнойното течение се повтарят непрекъснато, ще бъде необходимо да се вземе проба от секрета, за да може да се идентифицира инфекцията и да се определи най-подходящият за борба с нея антибиотик. Едно задълбочено рентгеноскопично изследване ще помогне за откриването на първопричината и за определяне на съответното лечение.