Клиника за бездомни животни в кв. Банкя

 

Утре (4 октомври) от 11:30 официално ще бъде открита клиниката на  фондация „Четири лапи” за бездомни животни в кв. Банкя.

 

 

Клиниката за безстопанствени кучета и котки в столичния район Банкя е съвместна инициатива на Столична община и фондация „Четири лапи”.

 

През следващите 10 години целите пред екипа на „Четири лапи” ще бъдат популяризиране на кастрацията като основен начин за намаляване на нежеланото възпроизводство на домашни и бездомни животни, осигуряване на безплатна кастрация за свободно скитащи кучета и котки и за такива със социално слаби собственици и лечение на пострадали животни на улицата.

 

Съвместният проект между Столична община и „Четири лапи” е положителен пример за успешно сътрудничество между администрацията и неправителствения сектор по пътя на решаване на остри социални проблеми.

Клиниката се  намира на ул. “Александър Стамболийски”  №37 в столичния кв. Банкя и е изградена със съвместните усилия на Столична община и фондация „Четири лапи”.

 

Клиниката ще бъде открита на 04.10.2013 г. в 11:30 ч. от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, омбудсмана г-н Константин Пенчев и президента на „Четири лапи” г-н Хелмут Дунглер в присъствието на политици и представители на местната власт и администрацията.

 

Новооткритата клиника е на два етажа с обща площ от над 200 кв.м.

В приземния етаж са помещенията за настаняване на животните, а на първия – приемна, манипулационна, операционна, както и малка зала за семинари и обучения.

 

Основната задача на екипа на „Четири лапи”, който ще работи в клиниката, ще бъде кастрация на бездомни и дворни кучета и котки, като от организацията се надяват след време да могат да насочат усилия предимно в лечението на пострадали улични животни. Ангажиментът на „Четири лапи” е за кастрация на минимум 1200 животни годишно.

 

Клиниката в район Банкя беше предадена на „Четири лапи” за безвъзмездно ползване за период от 10 години с единодушно решение на Столичния общински съвет от края на миналата година. Столична община ремонтира сградата, а от „Четири лапи” осигуриха оборудване, персонал и консумативи за работата й. Клиниката е и единствената в столицата, която разполага със собствен екип за залавяне и транспорт на бездомни кучета и котки.

 

(информация  “Четири лапи”  )