Как да изградим доверие в кучето си?

 

Твърде много постове за кучета, които си търсят дом. Ако сте решили да осиновите отраснало куче, независимо породисто или не, първото нещо, което трябва да преодолеете е неговото недоверие в хората. То няма причини да им вярва.

 

 

 

Недоверието го прави или много плашливо или много подозрително. От затвърждаването на тези характеристики, крачката до агресивно поведение не е голяма. Зависи кого ще срещне по пътя си.

 

Да осиновят отраснало куче, чиято история не е ясна, не е за хора без опит, защото кучето или ще бъде върнато или ще се озове отново на улицата. Разбира се, не е задължително плахото куче непременно да стане агресивно. Напротив, с търпение, спокойствие и правилна нагласа на новите си стопани, то може да преодолее старите си травми. Но може и да отнеме доста време, за да преодолее страха си, и през това време вероятно ще бъде отчуждено и недоверчиво.

 

Как да го накараме да ни повярва?

 

Наведете се до неговото ниво – буквално.

 

Пристъпете предпазливо. Когато се доближавате до кучето за първи път, кучето ще бъде най-вероятно недоверчиво, тъй като за него Вие сте непознат. Вървете бавно към него, без да установявате контакт с очи.

 

Бавно се наведете колкото Ви е възможно. Вашата цел е да сте на неговото ниво, а смисълът на това е, че не сте доминантен. Ако първоначалното усещане на едно плахо куче, чието доверие трябва да бъде спечелено, е за доминантност на непознатия срещу него, без значение човек или куче, ще го накара да бъде предпазливо и уплашено от Вас.

 

Бавно протегнете ръка към него колкото е възможно по-ниско. Ако не Ви представлява трудност, най-добре е и лицето Ви да бъде на нивото на неговото.

 

Позволете на кучето да подуши ръката Ви. Както знаем, това е начинът кучетата да се запознават с други същества – подушвайки ги. Ако преди него сте докосвали друго куче, то естествено ще надуши тази миризма и в този случай може да я възприеме като дръзко поведение от Ваша страна.

 

 

Нежно го погалете по главата, ако Ви позволи. Нека пръстите Ви внимателно се плъзнат към ушите му, като леко масажирате върховете им.

Това докосване е обичаен начин за успокояване на кучето.

 

То стои спокойно до Вас, опашката е спокойно отпусната, а не между краката.

 

Вие сте направили първата и най-важна стъпка към бъдещото приятелство – кучето ви вярва, че няма да му причините нищо лошо.