Измършавяване на кучето

То  е сигнал преди протичане на болестта

 

Слабостта на кучето е едно субективно понятие: поставете въпроса на собствениците на хрътки, които високомерно разхождат своите шампиони по улиците и очакват от вас имено тази реакция, за да ви погледнат със снизхождение за вашата неграмотност.

 

Правилният отговор е да познавате добре породата на вашето куче и да реагирате съобразно нейните норми. Необходимо и навреме да забележите алармения сигнал на промените в теглото. Тъй като едно куче не трябва да затлъстява, като ви се подмазва да го храните непрекъснато, необходимо е да следите неговия хранителен режим и да въведете строг ред. Отказът му да поддържа режима, на който е привикнало е първият сигнал за нарушаване на неговата функционалност.

 

Всъщност храненето от една страна доставя материалите на изграждането (протеини, липиди, глутени, соли, минерали, вода) и от друга – енергия (калории), доставена от протеините, допълнена от глутени и липидите. Енергията е предназначена, за да покрива нуждите за поддържане на минималната функционалност на организма за работа (усилие на мускулите при разходка, лов, преходи и др.), за възпроизводство (заплождане, раждане) и за ранните години на растежа.

 

Недостатъчно доставена енергия

 

Ако поднасянето на енергетици е нормално достатъчно за покриване на нуждите на кучето, теглото остава стабилно. Ако калоричният прием е недостатъчен първото отразяване е върху тъканта на кожата и животното измършавява прогресивно. При едно куче с добра кондиция енергийният баланс може да започне да намалява и да стигне до дефицит по две причини: намаляване на производството на енергия или повишаване на нуждите от нея.

 

Стойността на храната е регламентирана от два хипотоламични центрове в мозък: центъра на ситостта и този на глада, които контролират консумацията при храненето за покриване енергийните нужни от едно до друго хранене. Активността или почивката на тези центрове се определя от изпращането на сигнали, за наличието на храна, идващи от хранопровода и от различни други чувствителни рецептори за наличието на дадени продукти на храната в състава на кръвта.

Условията на живот на вашето куче упражняват значително влияние върху него. Енергийният принос е силно намален когато е намалено количеството поемана храна или когато е силно намален процентът на енергийните носители (ако храната е бедна на мазнини и съдържа много баласт).

 

Разходът на енергия е силно променлив. Само едно интензивно физическо упражнение може да накара вашия любимец забележимо да отслабне. Намаляването на запаса от мазнини в тъканите (липогенеза) се получава от трансформацията на липидите и глутените, доставени от храната. Привършването на подкожните мазнини позволява да се освободят мазнините в циркулация. Тези процеси са регламенитрани от голям брой хормони, като най-активни са адреналинът и инсулинът.

 

При младото куче в случаите, когато липсата на храна не е продължителна, възобновяването на нормалното хранене се последва от бързо възстановяване на нормалното тегло. Но ако липсата на храна е по-продължителна, смущенията в развитието на кучето могат да бъдат значими.

 

Може да е временно

 

Дори когато вие приготвяте за вашето куче обичайната порция храна, която задоволява напълно неговите нужди, може пак да се получи измършавяване на базата на смущения в храносмилането или възприевмането на храната. Този патологичен етап е понякога временен, например на базата на стомашно заболяване. Когато едно отклонение е установено от ветеринаря и храносмилателния режим е възстановен, организмът сам удържа хранителните вещества, необходими за възстановяване на теглото и резервите му.

Не е същото когато има ензимна липса, определяща лошо възприемане на храната.

 

 

Често заболяване е панкреатичната недостатъчност.

 

Тя се забелязва при малките, около възрастта на отбиване. Тази аномалия има като резултат дефицит в растежа, измършавяване, повишен апетит и изхвърляне на меки и бледи изпражнения с цвят на маджун. Решаването на този проблем е вкарването в организма на ензими чрез храната. Необходими са повече и различни специалитети, смесени в охладената храна, половин час преди приемането й, за да се изрази напълно ефикасността им. Трудно е да доведеш до добро състояние едно кученце, заболяло от изострена панкреантична недостатъчност, докато едно умерено заболяване, може да бъде овладяно и в домашни условия.

 

 

 

Хепатитната недостатъчност води също до измършавяване.

 

 

Симптомите показват сериозни смущения – повръщане, зловонен дъх, ускорено дишан

е, редуване на разстройство със запичане. Понякога една жълтеница или една воднянка (акумулиране на течности в организма) водят веднага или след известно време до загуба на тегло. Хепатитната цироза е причина за екстремното измършавяване. Лечението на това заболяване е комплексно и зависи изключително много от индивида и неговия организъм и изисква сериозни консултации с лекар. Черният дроб е орган, който се възстановява много добре. И ветеринарната медицина има големи успехи за преодоляване на болките и подобрение при лечението на по-тежки форми на заболяването му: хроничен хепатит, цироза, карценом. Други смущения, хепатитни, панкреатични и бъбречна недостатъчност са съпроводени със загуба на апетит, голяма жажда, обилно уриниране с остра миризма и задъхване.

Причина за нарушено храносмилане може да бъде и язва в устата. Всички тези смущения могат да бъдат контролирани при наблюдение на поведението на вашето куче и да се лекуват в ранна фаза, било с различни видове диети или медикаментозно по предложение на вашия ветеринар.

Мислете и за паразитите

 

Едно куче, което измършавява може да бъде жертва на паразитна инфекция, а имено глисти. Това вие можете да констатирате в изпражненията или при повръщане. В други случаи присъствието на храносмилателни паразите се придружава от различни сигнали (подуване на стомаха, газове, нерегулярна консистенция на изпражненията) и една обща отпадналост – кожата увисва и животното измършавява. Не забравяйте да обезпаразитявате редовно вашето куче. Срещани паразити са токсоплазмите (паразитни микроорганизми в кръвта), които се изявяват в тежкия етап на заболяването и изсмукват мастните резерви.

 

Туберкулозата не подминава и нашите любимци.

Преди всичко тези, които живеят в градовете. Това заболяване се характеризира с прогресивно слабеене, упорито е и не винаги е излечимо при кучетата. Не е изключено да се прибегне до евтаназия.

 

Всички туморни процеси малко или много водят до слабеене на животното. Това топене на резервите от мазнини може да бъде следствие от два процеса: или някой важен орган е засегнат и лошото му функциониране пречи на асимилирането на храната (напр. тумор на черния дроб или панкреаса) или общото състояние на организма в следствие на недоброкачествен тумор смущава приемането на храната и води до слабеене. Много са и скритите причини за временни болестни отклонения.

Ето защо при всички случаи на сигнали за слабеене, без да търсите сами причините, е добре да търсите вашия ветеринар.