Здраве и проблеми

 

Животните възприемат болката по същия начин както човешките същества, но я изразяват по различен начин. Дори най-често са склонни да не я изразяват въобще.

 

 

 

Все пак, някои промени в държанието им, повече или по-малко очевидни признаци (стенания, скимтене) дават да се разбере степента на страданията на животното. Всяко по-дълготрайно изменение в поведенческите им реакции може да означава, че кучето изпитва болка.

Отнасяйте се с внимание към сигналите, които ви подава вашият приятел, тъй като ако бъде подценена, болката може да даде много сериозни отражения върху неговото здраве.

 

Още при първите признаци, не се колебайте да заведете кучето при ветеринаря, който ще съумее да разбере причината за неговото състояние и да му предпише адекватно и ефикасно лечение.

 

Обърнете специално внимание на критичните моменти в живота на малкото кученце, интересувайте са какви са симптомите на различните бактериални и вирусни инфекции, кожни проблеми, проблеми със ставите и костния апарат, ваксинации, рак при кучето, инфекциозни заболявания, сърдечни заболявания – списъкът е дълъг, но ще се опитаме да го попълваме постепенно, така че да можете да правите вашия информиран избор за превенцията и лечението на вашия любимец.

Въпреки че за много от опасните болести има ваксини, не са изключени и пробиви. Една болест, всяваща страх е ганата - какво трябва да знаете за нея?

 

И помнете, че възможно най-доброто лекарство през целият живот на кучето са Нежните Любящи Грижи (НЛГ)

 

 

Процесите на стареене и постепенна дегенерация на организма на кучето

 

започват около седмата година от живото му, много преди тези промени да станат видими и ние да осъзнаем, че кучето ни няма да е още дълго с нас. Ако си припомним, обаче, че една година от живота на кучето се равнява на приблизително седем човешки години, то на седем години нашето куче вече е на средна възраст. След седмата година обикновено любимецът ни ще проявява все по-ниска активност, по-слаб апетит и по-голяма жажда. Ще последват чести периоди на запек и проблеми на преработката на храната в стомаха. Кожата и козината няма да са вече така блестящи, могат да потъмнеят и да станат по-сухи, косъмът да се изтъни и да пада.

По-възрастните кучета имат склонност към затлъстяване. Това трябва да се избегне като се състави реална програма с физически упражнения. Кучето все по-трудно ще се справя с големите горещини или студове.

 

 

 

Има вероятност кучето да загуби или влоши слуха си. Може да стане по-раздразнително, отколкото е било. Възможно е да възникнат и някои заболявания като артрит, бъбречни проблеми, простатит, тазобедрена и лакетна дисплазия. Разбира се, при всички тях е необходим преглед от специалист, който да препоръча подходящото лечение.

При застаряващите кучета от съществено значение е грижата за зъбите. Устата е истински показател както за възрастта на кучето, така и за здравословно му хранене. Обичайна гледка са дегенериращи венци, големи наслоения на зъбен камък, клатещи се зъби и възпалени устни.

 

 

И все пак, най-лошата болест на стари години е липсата на внимание към кучето. Грижите в ранната му възраст оказват голямо влияние върху състоянието му по-късно. Но вземайки си куче, трябва да сте наясно, че един ден то ще остарее и няма да е игривата топка, която е пристигнала у дома и с която толкова сте се забавлявали.

Запомнете, че старите кучета в по-голяма степен от младите се нуждаят от висококачествен протеин, витамин А, В-комплекс, D и Е, калций, желязо и по-малко от мазнини и въглехидрати.

За различните породи кучета има разлики в продължителността на живота. По-правило едрите породи живеят по-малко. И така, времето тече бързо и един ден трябва да се сбогувате. Ако сте имали щастието кучето ви да доживее пределна възраст, раздяла пак е тежка, но някак по-приемлива.

 

А какво бихте сторили, ако кучето ви е неизлечимо болно?

 

Въпреки че хората с огромно нежелание обсъждат подобна тема, понякога най-безболезненото и хуманно решение е да позволите на ветеринарния лекар да спаси кучето ви от жалкото му съществуване като го умъртви безболезнено. Това се нарича евтаназия, думата е от гръцки произход и означава “лека, безболезнена смърт”. Обикновено се извършва като се инжектира смъртоносно лекарство или свръхдоза приспивателно.
Подобно решение е изключително трудно и то не трябва да бъде само ваше. Човекът, с когото трябва да обсъдите това е ветеринарния лекар, а семейството и приятелите могат само да ви помогнат да вземете подобно решение. Децата също трябва да участват в решението. Те не трябва да бъдат закриляни и щадени от подобни събития, тъй като те са неизменна част от живота. Децата дори ще страдат повече, когато разберат че любимият им приятел е умрял, без да знаят причините за това.
Спомените за прекрасните преживявания заедно, разговорите за него в семейството и с приятели, спомените за това колко здраво и жизнено е било то, най-накрая ще ви помогнат да превъзмогнете мъката. Напълно естествено е да страдате заради загубата на един тъй мил и верен приятел. Хората, които нямат домашни животни дори не могат да осъзнаят колко важна част от живота ни запълват те и каква празнина чувстваме при тяхната загуба.

 

Стерилизация и кастрация

Милиони кучета по света биват всяка година евтаназирани заради огромната популация. Ако вашето куче е част от развъдна програма – бъдете отговорен собственик, ако нямате идея да развъждате, допитайте се до други и ще разберете, че кастрацията и стерилизацията не осакатяват кучето ви, правят живота му по-лесен и не допринасяте за задълбочаването на проблема.

Помогнете да няма толкова страдалци като Смайли.

 

Алтернативно лечение на кучето

Хомеопатия за кучета. По-високата чувствителност на кучето към енергиите го прави лесна жертва на вредни излъчвания, но едновременно с това и прекрасен пациент за възможностите на алтернативните лечения.
Вегетарианство за кучета. Ако вие решите да направите вашето куче вегетарианец, трява да осигурите прием на много допълнителни витамини и минерали

 

 

Подобни статии

Бедрена дисплазия – лечение и превенция

Генетика на глухотата при кучето – част 1

Кучето ми кашля и се дави. Какво му е?

Проблеми с очите при Шар пей

Когато слепотата дебне