За кого е подходящ

 

Леонбергерът

 

Дори само заради големите си размери, леонбергерът не може да живее навсякъде. В малкия апартамент във високия жилищен блок, едно такова витално куче би изпаднало в депресия.

 

 

 

Трябва да влачи килограмите си по безкрайните стъпала, а в къщи е осъден на обездвижване в едно, в повечето случаи, прекалено горещо за него пространство.

 

В просторно жилище с повече стаи леонбергерът се чувства обаче като у дома си, когато знае своето прохладно и подредено място.

Балконът или терасата с изглед към неговото царство са оптималното, както и градината, която той изобщо не използва за тичане.

 

 

От време на време леонбергерът може да живее в оградено място, но внимание: без контакта със семейството характерът се променя, както това става при всяко куче, впрочем. Тъй като той притежава впечатляващи размери и желае при това да присъства навсякъде, трябва да се имат предвид и превозните средства, които използва неговия собственик. В най-малките коли златният великан се настанява само за кратко пътуване.

 

За почивните дни в края на седмицата и през отпуската той се нуждае от повече място. Също така разходка с велосипед не му доставя никакво удоволствие, тъй като маратонът не е негово хоби. С влака и автобуса леонбергерът “се сприятелява” много лесно. Той не се впечатлява от блъсканицата в тях, нито от шумотевицата и разговорите с повишен тон и следва плътно своя стопанин по петите.

 

 

породи едри кучета

И който ходи много и често пеша, открива в него един прекрасен спътник.

Дъждът, бурята или труднопроходимият терен не го смущават.

 

Който би желал да създаде още малко радост на своя спътник при разходките, го води до вода и го оставя да си направи освежителна баня, защото кучето с лъвска грива е един фантастичен плувец.

 

Със същото въодушевление, с което се радва на планинския поток, ще приеме през лятото и душ от маркуча, с който поливате градината си или се наслаждава на банята в огромен съд преди или след разходката си.