Голдън ретривър

 

Тестът за характер

 

Въпреки че днес голдън ретривърът е сред най-популярните домашни любимци, той принадлежи на групата на апортиращите кучета. Тези тестове целят най-вече запазване на автентичния характер на кучето. Разбира се, хора които нямат никакво  или имат  отрицателно отношение към лова, могат да пропуснат четвъртия тест.

 

 

тест за характер, породи кучета

Ритривърите, каквато и да е породата им, са кучета, селектирани за лов.

 

Те трябва да са запазили необходимите за тази работа качества: общителност, равновесие, обоняние, склонност за апортиране.

 

Тестът за характер, на който кучето може да бъде подложено от 9 до 24 месечна възраст (за да не се повлияе от дресура) , позволява да бъдат установени естествените му способности.

 

 

Той се състои от пет опита:

 

Тест за общителност: поставят се заедно малка група кучета, които се освобождават едно по едно. Всяко куче, проявило и най-слабия признак за агресия, се отстранява.

 

Тест за спокойствие: наблюдава се дали кучето, държано на мек повод, запазва спокойствие при изстрел, произведен на 5 метра от него.

 

Тест за обоняние: дивеч е скрит в храста. Кучето, освободено от повода, трябва да прояви интерес към миризмата, минавайки наблизо. Желателен е и апорт на дивеча, но отказът не е повод за елиминиране.

 

Тест за апорт: предметът е хвърлен в тревата. Кучето трябва да се впусне да го намери и донесе. Приема се апортът да не бъде извършен безупречно, до ръка.

 

Тест във вода: предметът е хвърлен в дълбока вода. Кучето трябва да се впусне, за да го намери и донесе. Отказът да влезе във водата го елиминира.

 

 

Визитка

 

тест за характер на голдън ретривър, породи кучета

Голдън ретривърът е средно голямо куче – мъжкият е висок от 56 до 61 см., а женската 51-56. Сравнен, обаче, с други породи, имащи неговия ръст, той е доста по-лек – от 25 до 30 кг. Малко по-дълъг отколкото висок, той има хармонични очертания и никога не създава впечатление за тромавост.

Главата му е мощна, нещо съвсем нормално за куче, предназначено да апортира отстреляния дивеч. Тя запазва  безупречнахармоничност и добра пропорционалност. Стопът е добре маркиран, челото е с чувствително по-голяма дължина от тази на муцуната, челюстите са силни.

Ушите са средно големи, висящи покрай бузите. Стандартът уточнява, че очите му, за предпочитане да са тъмни, му придават изражение с “отпечатък на нежност”. Което наистина няма как  да бъде отречено!

 

Тялото е също така мощно, но добре уравновесено. Гръдният кош е добре спуснат, ребрените дъги са извити, а линията на гърба – хоризонтална. Опашката, която му служи като кормило, когато работи във вода, е носена саблевидно, никога извита.

 

Космената покривка на голдъна се отличава съществено от тази на неговите братовчеди ритривъри. Косъмът му е прав или леко начупен, с хубави ресни. Цветът винаги е светло рижав, в тоналности от златисто до кремаво,но никога червено или акажу (червеникаво). Този уникален цвят, отличаващ го от останалите ритривъри, допринася за оформянето на образа му на “куче, вдъхващо доверие”.

 

Неприемливи недостатъци

- Ръст и тип извън границите на стандарта.

- Липса на стоп, изострена, тънка и тясна муцуна

- Прекалено леко куче

- Опашка къса или прекалено тънка, лошо окосмена

- Опашка с буклиран край или извита върху гърба

- Сериозен дефект в телосложението, водещ до непригодност за работа.

- Много светли очи

- Твърде къдрави косми

- Цвят червеникав или бял

- Липса на подкосъм