Внимание, отрова

Все по-изобретателни стават будните граждани, решили да се справят с проблема с кучетата по улиците. Разбира се, тук няма значение дали кучето е агресивно или не, всичко наред „под ножа”. А закона? А да се сетят да питат Общината къде са парите и какво правят, за да решат проблема? Няма такъв филм. Закона кучета го яли, ако останат въобще.

 

Това, че някои са решили да се саморазправят има обяснение, колкото и нелицеприятно да е то, но това, че институциите, отговорни за това ОТКАЗВАТ И ПОДСТРЕКАВАТ към неспазване на ЗАКОНА граничи с абсурда.

 

Eдни тровят, други спасяват.

 

Ако това се случи, как да реагирате?

 

 

Никаква тайна няма да издадем, като напишем, че в последно време масово се трови с антифриз Има дори групи във ФБ където открито си обясняват как да се прави това. И няма докладване, няма наказателно преследване, сякаш това е най-нормалното нещо…Може би е, в нашата ненормална държава.

 

При отравяне с антифриз етиловия алкохол е най-бързо действащият и достъпен начин да се даде първа помощ. Добре е първо да се даде кислородна вода, за да се предизвика повръщане. Дава се 3-процентова кислородна вода, дозата е 1 чаена лъжичка на 3 кг. тегло, като се дава 3-4 пъти  през 10 минути.

Ако сте сигурни, че отровата е антифриз тогава давате Етанол, който е антидот Етанолът, известен още като медицински спирт, обикновен спирт, има обем на разпределение 0.6 l/kg и след приемане прониква в цялото тяло. Главният път на прием е оралният, като е възможно той да бъде инхалиран или дори въведен венозно. Той държи черния дроб зает, така че да не метаболизира етилен гликола(също вид алкохол).

После следва лечение във вет. кабинет. Може да бъде детоксично – депурационно лечение с хемодиализа или специализирана хемодиализа с добавка на антидот Na2EДTA, алкална форсирана диуреза. Стомашна промивка с разтвор на медицински въглен, течен парафин за депурация на чревния тракт.

 

Антидотно лечение с етилов алкохол през устата – 50 – 150 мл. концентрат, i.v. 5% етанолов разтвор на глюкоза – по 500 мл през 4 часа първото денонощие и през 6 часа през следващите 2 денонощия, Na2EДTA i.v. и Calcium gluconicum като антидот на метаболита калциев оксалат 10 мл 10% разтвор 4-6 пъти дневно в следващите 3 – 4 дни. Корекция на ацидозата с Natrim bicarbonicum 8,4% разтвор. Инфузионна и кардиоциркулаторна реанимация при екзотоксичен шок, органопротективно лечение.

Домашно куче е спасено с водка, но това може да стане само ако сте сигурни какво е погълнало кучето. По време на прегледа, един от лекарите отбелязал, че кученцето може да го спаси само алкохол, който забавя химичните реакции в черния дроб. И водката става животоспасяващото за 2- месечното кученцзе лекарство.