Бриар

 

 Страна на произхода: Франция

Оригинално име: Berger de Brie

Други имена: бриард

 

 

Хитряшкият му вид е спечелил много сърца. Но внимавайте: ако позволите да бъдете омагьосани от външния му вид, забравяйки, че се намирате пред куче, което се нуждае от  твърд човек, ще бъдете изправени пред сериозни проблеми в общуване си с него.

Бриардът си остава куче за работа, с известна грубоватост и малко недодялан, характеристики, които са от полза в работата му. Макар и много късно във времето, той е бил оценен и като спортно куче и днес го виждаме по Аджилити ринговете.

 

 

бриард породи овчарски кучета

Характер, специални умения и тренинг

 

Въпреки че изгледа като малко мече, това куче е един мощен атлет, с много енергия, добре балансиран, смел, храбър и отдаден.

 

 

 

В семейството бриардът се проявява като весел и приятен другар, надежден защитник на всички негови членове и изпълнен с желание да споделя ежедневните рутинни дейности на своя господар. На каишка е по-скоро спокоен, не търси сам свадата с други кучета.

 

Важно е да се помни, че овчарката от Бри си остава куче с решителен характер, с известна склонност да доминира, което налага да бъде възпитавана още като малко кученце, за да се избегнат проблемите, които могат да се появят по отношение на послушанието, когато кучето стане възрастно. За отдушник на вродената му експанзивност, може да се окаже полезно да участва в спортни състезания включително и в Аджили. Мнозина от собствениците на Бриарда са се насочили натам и резултатите са налице.

 

Общ вид

 

Глава: силна, удължена. Подчертан стоп. Челото е леко заоблено. Муцуната не е тясна, нито заострена. Носната гъба е повече квадратна, отколкото заоблена. Очите са добре разтворени, по-скоро големи, тъмни на цвят. Ушите са високо поставени, щръкнали, по-скоро къси Вратът е мускулест и свободен от раменете.

 

Тяло: гърдите са широки, дълбоки, с ниско поставена гръдна кост – до към лактите. Гърбът е прав. Крупата е едва наклонена с леко заоблена форма.

 

Опашката не се купира, обилно е окосмена, носи я ниско. Трябва да достига скакателната става или да я надминава най-много с 5 см. Космената покривка е тип “кози”, косъмът е гъвкав, дълъг, сух, с леко подкосмие.

 

Оцветяване: допускат се всички еднотонни цветове.

 

Размери Височина: 62 до 68 см за мъжки, 56 до 64 см за женски

Тегло: 30 до 40 кг.

 

Грижи

 

Кучето е грубовато и издръжливо. Повече грижа трябва да се отдели на очите – добре е да се проверява често дали космите от веждите и космите от перчема, който закрива цялата горна част на главата не са предизвикали възпаление на очите.