Благодарим ви, Кучета!

 

Милите ни, добри и всеотдайни приятели

 

Винаги и за каквото се сетим – те са до нас, за да ни помагат

 

Раковите заболявания са сериозна напаст и изпитание за човека. Ранното диагностициране на заболяването е свръхзадачата пред съвременната медицина в последните години. Ако има някакви постижения, те остават все още скрити за широката публика.

 

Открито е напред вървят само нашите приятели кучетата!

 

 

Учените съобщават: „През последните години има известен прогрес в диагностицирането на рака.”

 

Точно преди една година група японски учени съобщават, че кучето с обонянието си е способно да диагностицира наличието на рак с точност до 98 %.

 

През 2009-та австралийски учени, на основание на експериментални данни, са предположили, че кучетата, благодарение на обонянието си, са способни да разпознаят онкологични заболявания, при това в най-ранен стадий. През юни същата година и американски учени работят по този въпрос като обучават кучета по мирис да определят хората, които има рак на гърдата и белите дробове.

 

В началото на 2004 година е съобщено, че медици от болница в Еймиршейм, графство Бъкингам, в течение на 7 месеца са обучавали шест кучета от различни породи да различават проби от урина на болни от рак от тази на пациенти с други заболявания, както и на съвсем здарви хора.

 

Кучетата са се справили и са били способни абсолютно точно да определят коя проба е на болните от рак пациенти. Японските учени предполагат, че раковите клетки могат да излъчват определени миризми, т. е. синтезират редица специфични вещества, които с лекота биват разпознати от кучетата. Учените се надяват да им се удаде да изолират структурата на тези вещества и тогава ще стане възможно в бъдеще да се разработи особен датчик, способен да диагностицира рак на стомаха в много ранен стадий.

 

Ветеринарният лекар от Австралийския национален съвет, доктор Питър Хиггинс казва: “Научните изследвания потвърдиха това, което дълги години се считаше за необичайно и удивително. Кучетата действително твърде успешно определят рак при човека, благодарение на своето невероятно обоняние.”

Ветеринарният лекар Роб Заммит твърди, че след като кучето има 10 хиляди пъти по-развито обоняние от това на хората, то такъв уникален нюх позволявана на животното да открие миризмите, които излъчва разлагащата се тъкан, поразена от рак, които са недоловими за нас. И от гледна точка на науката кучето се явява приятел на човека.

следва -Безпогрешни