Афенпинчерът

инат и темперамент

 

 Афенпинчерът, известен още като маймунското куче,  е дребен , но изпълнен с много кураж и енергия.

 

Този малък мустакат дявол произлиза от няколко дребни териери, които са били известни през XVII и XVIII век в Европа,  селектирани и използвани основно за лов на плъхове и мишки.

 

 

породи кучета

 Днес афенпинчер е изключително рядко срещана порода.

 

Тя съчетава в себе си клоунски чар и гореща натура, и неговата творческа личност никога не престава да смайва и забавлява семейството му.

 

Учи много бързо и с готовност се приспособява към промените, винаги е готов за приключения и обича да пътува заедно със своите хора на различни места.

 

 

 

Твърд, решителен, енергичен, упорит, умен и внимателен, афенът е чудесно куче аларма, което не се страхува от нищо.  Не е много шумен, но е доста раздразнителен. Когато вниманието му веднъж бъде привлечено от някаква опасност, отнема му доста  време, за да се успокои.

 

Взима много насериозно своите задължения на пазач на дома, семейството , територията си и не се колебае да направи необходимото, за да защити неприкосновеността им. Затова ранната социализация с други хора и животни е изключително важна за него, не се заблуждавайте от дребния размер, защото после ще бъде много трудно.

 

Той е твърде самоуверен и е нарицателно за инатливо куче.

 

За щастие,  склонен е да учи и да създава радост на стопаните си, така че с позитивен тренинг  се постигат бързо желаните резултати. Радва се на лакомства, награди, игри и с лекота може да бъде трениран не само в подчинение, но и за спортове като аджилити.

Той наистина е много забавен, но в къща, пълна с малки деца, няма да се чувства добре, защото често ще се чувства провокиран от техните бурни реакции.

Със гризачи и декоративни зайци няма да съжителства по никакъв начин у дома, но ако има друго куче, с радост ще приеме неговата компания.

С котки у дома също няма проблеми, особено ако е израснал заедно тях като малък.